Историја са бувљака

Историја са „бувљака"

Печат библиотеке Народне скупштине помогао је Милени Николић, некадашњој секретарици посланичког клуба ЈУЛ-а, да на новобеоградској „бувљој" пијаци, на прашњавом картону, у мноштву фалсификованог ордења и новокомпонованих музичких трака препозна оригинално издање „Протокола Светоандрејске скупштине". Николићева је за свега неколико динара откупила ово вредно дело и вратила га институцији где је радила 33 године.

- Сасвим случајно, све се одиграло за свега неколико дана, можда пет-шест, од нестанка књиге. У првом тренутку ни сама нисам била свесна колику вредност држим у рукама. Продавац ми је тражио тридесет динара..., а ја сам га „частила" са сто динара и одмах јавила библиотеци. Једино ми је жао што сам брзо отишла, нисам претражила још мало, ко зна који би се још део српске историје могао пронаћи на том месту - казује Николићева. О овом догађају прилог су направили новинари Си-Ен-Ена, званична захвалност од државе Србије никада није стигла, али Николићевој то и није било од пресудног значаја.

Политика: А. М.

Српско библиофилско друштво захваљује се Милени Николић на овоме што је урадила. Ако није већ добила захвалност државе, добила је захвалност српских библиофила.

Ви сте овде: Почетак Занимљивости Историја са бувљака