Аукције ретких књига - Сотби

Издање књиге "Птице Америке" (Birds of America), америчког орнитолога и сликара Џона Џејмс Одибона, која је пре десет година продата за рекордних 8,8 милиона долара, ускоро ће се поново наћи на аукцији заједно са Шекспировом збирком драмских дела "Први Фолио" (First Folio) и приватним писмима краљице Елизабете I.
Ови ретки и изузетно вредни примерци су део колекције књига, рукописа и писама британског колекционара Лорда Хескета која ће бити продата на лицитацији почетком децембра у организацији аукцијске куће Сотби, пише лондонски Гардиан.
Одибонова књига, за коју често кажу да је "најбоља сликовница свих времена", овог пута би могла да премаши суму од чак девет милиона долара.
Књига висине готово једног метра, која у Америци ужива статус националног споменика, садржи слике америчких птица у природној величини заједно са детаљним научним описима.
  У свету данас постоји свега 119 копија ове књиге од којих 108 припадају музејима, библиотекама и универзитетима.
Шекспиров Први Фолио, објављен 1623. године, процењује се на 1,5 до 2,3 милиона долара. Садржи 36 драмских дела славног барда и један је од свега 219 примерака ове збирке у свету.
На аукцији ће се такође наћи и писма која је краљица Елизабета I писала Ралфу Садлеру, тамничару њене полусестре и шкотске краљице Мери Стјуарт.
Очекује се да ће аукција, заказана за 7. децембар, остварити продају вредну преко 15 милиона долара.

Ви сте овде: Почетак Занимљивости Аукције ретких књига - Сотби