Библиотека Јасне Костић

Представљамо библиотеку филолога-слависте, преводиоца - тумача, Јасне Костић.

Ова библиотека живи је доказ да се књиге бирају и чувају према афинитетима, дакле према ономе што волимо и што желимо знамо.

У њеној библиотеци, од око 3300 књига (овде видите само делић), годинама сакупљаних, како у Русији у којој је неко време живела, тако и овде, углавном су присутне књиге на руском језику (белетристика са незаобилазним руским класицима, космологија, историја и религија), али и књиге из астрологије, које је Јасна Костић куповала, кад год би наишла на нови наслов, како од руских аутора, тако и и од светских, древних и савремених, преведених на руски језик.

jasna kostic biblioteka-1Јасна Костић спада у искусне српске преводиоце са руског и на руски језик, чиме се током живота бавила, да би „постојала", али је и солидан познавалац астрологије и звезданих законистости, што је такодје својеврсно „превођење" језика небеских симбола, које није нимало лако и просто разумети без одговарајуће базне литературе.
У њеној библиотеци баш таквих „необичних и ретких" књига има највише.

Космологија, религија, историја цивилизације, теософија, антропософија, митологија, херметизам и херменаутика је област којој је годинама посвећена Јасна Костић, ради спознаје, законитосии узрочно-последичних веза, као базе постојања човечанства, појединих народа, те јединки, као основних и неминовних чинилаца човечанства .
За преводјење тј. за тумачење белетристике, научно-техничких, или еснафских садржаја потребни су речници, који ову Јаснину библиотеку употпуњавају, помажући јој у разумевању, правилном и вештом тумачењм поруке, која се преводи, што је херменаутика - наука о разумевању поруке, вештина тумачења поруке, било ког људског бића, микрокосмоса, али и наука тумачења библијских текстова.

Медјутим, постоје и поруке макрокосмоса, записане у свачијој наталној карти. Зато напомиње, да астрологија никако није оно свакодневно, ненамерно или намерно дезавуисање у дневним новинама, већ озбиљна област сагледавања и тумачења циља постојања, у неколико равни макрокосмоса, сваког људског бића, које је микрокосмос.

jasna kostic biblioteka-2Има и књига на кинеском, идеограмском писму, али то је већ област интересовања и заслуга њене ћерке Наташе, која је такође филолог, али како већ претпостављате-синолог, и кад је већ спомињемо - доктор космологије!

Није нимало чудно, што се у овој библиотеци налазе: Библија, Авеста, Талмуд, Коран, будистички списи, кинеска Књига промене, хагиографије (Житија Светаца), али и Апокрифи и словенске веде.

Наравно, има и доста књига на српском језику (Милош Црњански, Јован Дучић, Радоје Домановић, Нада Маринковић, Жаклина Киш, Теодора Тара, Никола Милошевић, Радивој Радић, Душко Лопандић, Драган Јовановић,....)

Ви сте овде: Почетак Представљамо вам Библиотека Јасне Костић