ИЗЛОЖБА УМЕТНИЧКИХ ПОВЕЗА АЛЕКСАНДРА ЋЕКЛИЋА

plakat

У галерији РТС-а 15. септембра отворена је изложба уметничких повеза књига Александра Ћеклића. Изложена су 42 кожна повеза рађена на традиционалан или на модеран начин.

Изложбу је отворио акадмик Љубомир Симовић, који је, између осталог, рекао:

"Ћеклић спасава, обрађује, оживљава и повезује књиге из најразличитијих области. Било да се ради о романима Исидоре Секулић или Сјенкјевича, о Аристофановој "Лизистрати" или Бонаровој преписци, о Короовим пејзажима, историји Новог Сада или о Новом и Старом завету, о песмама Симе Пандуровића или о Камијевим бележницама, о Душановом "Законику" или о народним везовима или о Медиали, Ћеклић сваку књигу обележава знаком којим су наговештени, и у коме су сажети, њен дух и садржај.

До тог сажетог знака-слике, који ставља на повез, Ћеклић је дошао у присном дослуху са самом књигом. Али је, у исто време, свакој од тих књига утиснуо и свој лични уметнички печат."

Изложбу прати и луксузан каталог у издању РТС-а у коме је текст написао председник савета за ликовно стваралаштво и директор Телевизије Никола Мирков. Надахнут текст Никола Мирков завршава речима:

"Савитљивост ребара његових повеза, чврстина конструкције, постојаност материјала и, надасве, ласерска пробојност наше љубави, залога су извесности призора који назирем: за педесет или стотину година, овде, окупљени око Ћеклићевих књига, као око жртвеника, роје се неки људи, који неодољиво личе на нас."

Изложба је отворена до 30. септембра.

otvaranjeautorgostiknjige

Ви сте овде: Почетак Актуелности ИЗЛОЖБА УМЕТНИЧКИХ ПОВЕЗА АЛЕКСАНДРА ЋЕКЛИЋА