Изложба "Личности и дела скрајнуте традиције"

У четвртак, 2.октобра о.г., у 19.часова, у Римској дворани Библиотеке града Београда одржаће се промоција књиге "Личности и дела скрајнуте традиције", Божидара Ковачевића, песника, приповедача и књижевног историчара, у издању Српског библиофилског друштва из Београда. Књига је изашла као четврти том Изабраних дела Божидара Ковачевића.

"Између свих народа Балкана и југоисточне Европе Мађари и Срби имају књижевности", написао је Божидар Ковачевић,"у којима се снажно, оригинално, дубоко, огледа народни живот, литературе које нису просто подражавање и препричавање страних узора него јак израз народне душе, бола, наде, снова и народног језика. И то не само у делима првих и највећих писаца, него и оних мањих, другог и трећег реда. Баш код њих, често се могу наћи највернија сведочанства, документи о једном времену, о једном пределу, о једном сталежу, атмосфери, чуду, судбини, које ниједан други, често много већи уметник, посматрач, није видео."

Станиша Војиновић, књижевни историчар и приређивач Изабраних дела Божидара Ковачевића, као и недавно изашле књиге "Личности и дела скрајнуте традиције" нам открива у предговору да се истраживањем живота и дела ових скрајнутих личности из сенке, Божидар Ковачевић бавио скоро целога свога живота, употпуњујући слике епоха прошлих времена. Такве личности код нас, сматра Војновић, деловале су у свим временима, од оних најстаријих у 15.столећу до дана данашњег. Док су неке личности захваљујући Ковачевићевим истраживањима добиле места у историјама које им припадају. Али оно што је много значајније је то, да је Ковачевић утицао на многе касније ствараоце, пре свега историчаре књижевности и историографе да се детаљније баве неким појавама, неким запостављеним личностима.

На промоцији књиге "Личности и дела скрајнуте традиције" Божидара Ковачевића, говориће приређивач Станиша Војиновић, др Миодраг Матицки, истакнути књижевни историчар, књижевник и председник Скупштине Вукове Задужбине, као и Коста Димитријевић, књижевник и уредник овог издања Српског библиофилског друштва из Београда.

После промоције књиге "Личности и дела скрајнуте традиције" у Позајмном одељењу Библиотеке града Београда биће и отворена изложба, првих и ретких издања књига Божидара Ковачевића, као и до сада непозната широј јавности фотографије краља Петра II Карађорђевића, чији је професор, у току 1938. и 1939.године био Божидар Ковачевић, песник,приповедач и књижевни историчар.

Ви сте овде: Почетак Актуелности Изложба "Личности и дела скрајнуте традиције"