ДВЕ АКЦИЈЕ СРПСКОГ БИБЛИОФИЛСКОГ ДРУШТВА


„ДИРЕКТОРСКИ БОНТОН-пословна култура за оне који управљају људима и догађајима" У СВЕ ШКОЛЕ У СРБИЈИ!!!!
ШКОЛСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У СРБИЈИ НА САЈТ СБД!!!

Ову нашу књигу, од јануара до Ускрса 2014. године, дакле не рачунајући предходни период, наручило је 276 школа и директора лично, од једног до три примерка. До доброг дела „школске" Србије још нисмо дошли, али планирамо.

Утисци из контаката са директорима, пошто смо се њима обраћали, углавном су повољни, што ће рећи да су показали слух и пријемчивост за нешто ново што се у свакој књизи и за најупућенијег читаоца може наћи (и због чега се књиге најчешће и купују), као и љубазност и фину способност комуникације па и онда када књигу нису могли да купе. Наравно, било је и оних, нека нам читаоци овог текста опросте што ћемо рећи, осорних, сујетних и незаинтересованих, који сматрају да све знају и да у пословној култури и опхођењу са околином, односу према послу, сарадницима и надређенима, за њих нема никаквих тајни и непознаница. Ничега што они већ не знају. Жао нам је што је тако, али увек је било и биће оних који су из неког разлога такви.

Међутим, нису они највећи проблем у промоцији пословне етике и лепог пословног понашања кроз нашу поменуту књигу што нам је и био циљ кад смо је објавили.

Највећи проблем је недостатак новца за набавку књига и компликована процедура набавке, не само наше књиге, него и било које друге.
Упоредо са продајом наше књиге, али и независно од тога хоће ли је школа или лично директор купити или не, обраћали смо им се са жељом да промовишемо школске библиотеке као местом где поред породице почиње да се развија позитиван однос према књизи и стицању знања о свету и животу кроз читање, како белетристике, тако и да кажемо условно и стручне литературе. Хтели смо, а хоћемо и даље, да их све са по једном фотографијом и пригодним текстом прикажемо на нашем сајту (www.sbd.org.rs) у посебном делу. До сада нам је стигло 36 одговора па се на нашем сајту то може и видети. Очекујемо још одговора, много их је најављено, пошто нема свака школа библиотекара који би то урадио, него наставника који радом у библиотеци попуњава фонд часова. Хоће ли директори испунити обећања тек ћемо видети, а надамо се да хоће!
НВО, Српско библиофилско друштво разуме ситуацију у којој се земља налази, али ускраћивати школским библиотекама набавку нових књига злочин је према генерацијама које долазе. Поготово што износи и набавка нових књига могу тако да буду утврђени и организовани у договору са издавачима, да се буџетски скоро и не осети на глобалном нивоу.

Наглашавамо, то не би смело да буде ствар локалне самоуправе, јер домовина наше деце није само општина у којој она похађају школу, него цела република. Зато је ово тема за Министарство финансија и Министарство просвете, а не само за општину у којој се школа налази. Неравноправност ученика у најранијем школском узрасту није нешто чиме се треба хвалити.

НВО, Српско библиофилско друштво, када оконча ову акцију која ће сигурно да потраје до јуна, направиће анализу за ширу и стручну јавност и обавестити је, мада се сада на овом узорку од 36 библиотека већ виде њени обриси.Потрудићемо се да наш глас допре до свих битних чинилаца који овакву ситуацију могу да промене. То сматрамо и својом статутарном и општељудском мисијом.Наша деца заслужују да могу да читају и нове књиге са новим темама, а не само оне штампане пре тридесет или више година, наравно не спорећи њихову уметничку вредност, баш као што се и у осталим областима нашег живота трудимо да пратимо актуелна догађања.

Ви сте овде: Почетак Актуелности ДВЕ АКЦИЈЕ СРПСКОГ БИБЛИОФИЛСКОГ ДРУШТВА