УТИСЦИ СА 58. БЕОГРАДСКОГ САЈМА КЊИГА И РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ

stand2013Шта рећи после осам дана седења на штанду?

Осим да осећам умор од седења, неуспешног чувања онога што смо донели (украли су нам, не знамо како, али евидентно мајсторски, довољно књига које смо донели да будемо и нерасположени) и разговора са људима које су занимале теме књига на нашем штанду.

Извукли смо поуке за следећу годину кад је реч о чувању књига.

Шалу на страну, гужва је заиста била велика, мада значајно мања од оне у приземљу.

Ми, на галерији хале 1, мали издавачи, били смо некако поштеђени "хаоса" који је владао у централном делу.

Понуда књига била је огромна што ову сајамску манифертацију дефинитивно сврстава у велике догађаје у европским размерама-франкфуртски па овај наш, нема дилеме.
О балканским просторима да не говоримо-то су нам признали и неки Загрепчани који годинама долазе у Београд на сајам књига.

Купци као купци, три пут су мерили пре него што би "пресекли" и одлучили се за неку књигу, али оно што су рекламирали велики издавачи и о чему се причало, не улазећи у књижевни квалитет тога, брзо је налазило купце-доказ да је реклама заиста моћно средство убеђивања.

Као аутор желео сам да проверим шта јавно мњење мисли о легализацији проституције с обзиром да сам написао књигу на ту тему-Проституција кроз векове-прича о најстаријем занату на свету.

Питање које сам поставио било је да ли сте за легализацију проституције или не. Хтео сам да поставим и питање које некако предходи овом, а то је да ли сте за декриминализацију проституције, али то би ме одвело у објашњавање појма, па сам од тога ипак одустао.

Анкета, признајем, није спроведена по свим статистичим правилима (сам избор узорка није довољно непристрасан, ипак је овде реч о особама које долазе због књига, мало другачије су профилисани од остатка света, гласали су и млади и стари, а нисам пратио њихов број, образовање и полну структуру, итд. итд), али довољно је индикативна.

Ево и резултата:

anketaОд укупно убачених 205 листића, за легализацију гласало је 146, против је гласало 52, убачено је и 6 белих листића као да су парламентарни избори, а један листић је, веровали ви или не био неважећи, јер се из поруке није могло ништа закључити.

У процентима око 75% гласача је за легализацију, а 25% против.

Ове податке сам објавио овде, јер сам обећао гласачима да ће бити упознати са исходом њиховог гласања.

Свима који су учествовали у анкети искрено се захваљујем што су пристали да одвоје који минут, размисле и убаце папирић у гласачку кутију.

Ви сте овде: Почетак Актуелности УТИСЦИ СА 58. БЕОГРАДСКОГ САЈМА КЊИГА И РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ