Помоћ библиотекама на Косову и Метохији

19.11.2008, Библиотека „Вук Караџић“, Косовска Митровица

 

Наше библиотеке на Косову и Метохији су у ужасном стању. Ако наши људи већ немају струје, воде, често су им телефонске линије блокиране, барем им можемо омогућити да имају шта да читају. Школске библиотеке су у нарочито тешком стању, што је, верујемо, срамота за целу Србију. Неке од њих нису добиле нову књигу више од 15 година, док 14 школских и градских библиотека заједно има укупан фонд од око 20.000 књига!

 

Ову акцију је организовао и координирао наш члан, Виктор Лазић који је као члан Друштва из своје колекције лично донирао 552 наслова. Друштво је одлучило да га подржи и из фонда Друштва је изабрано 110 наслова. У библиотеци „Вук Караџић“ у Косовској Митровици је извршена је свечана додела књига у присуству двадесетак библиотекара који су дошли из свих крајева Космета. Цео догађај су пропратили локални медији. Виктор Лазић је наставио своје путовање Косметом као наш изасланик, посећујући библиотеке у српским енклавама тако да сада Друштво зна тачно стање на терену и може да планира даље акције слања помоћи тачно онима којима је највише потребна.

У овом пројекту су још учествовали Трећи трг, Лагуна, Публикум и професор на Правном факултету у Београду из Америке, Томас Коениг. Фондација Мара из Амстердама је дала највећу а укупна вредност поклоњених књига је 15.520 евра.

Ви сте овде: Почетак Актуелности Помоћ библиотекама на Косову и Метохији