Изложба „Тито, за и против“

24.9.2008, Правно-пословна школа Београд, Београд

11.10.2008, Balkan Snapshots Film Festival, Amsterdam

 

Наш члан, Виктор Лазић (1985) је изабран да одржи предавање о Јосипу Брозу Титу у Амстердаму на Фестивалу балканског филма у оквиру програма „Титоманија“ када је приказана серија филмова са темом бивше Југославије и комунизма.

Виктор Лазић је такође аутор специфичне изложбе старих књига која је тим поводом приказана. Поставку су чинила како уобичајна високотиражна комунистичка литература и пропагандни материјал, тако и неки раритети као што су насловне странице ратних примерака Борбе из Ужичке републике (1941), прогласи Народноослободилачке војске из Бихаћа (1942), ратни дневник штампан писаћом машином уз помоћ индига који је финансирала војна команда слободне територије (1943), специјални број дневних новина поводом ослобођења Београда (1944), књига стенограма са суђења Дражи Михајловићу (1946), књига о Титу на тајландском језику чије превођење је тражио тајландски краљ лично (1995) и многи други вредни и необични примерци.

Изложбу је видело неколико стотина посетилаца, који су имали прилике да прочитају текстове објашњења за сваки артифакт. Оригинали „Борбе“ су постављени у излог просторија у којима се одржавао Фестивал. Холандска публика је позитивно реаговала на овај необичан начин приближавања историје Балкана. Како је Виктор Лазић организовао изложбу своје приватне колекције као члан Српског библиофилског друштва, то је била и прилика да се становници Амстердама упознају са радом нашег друштва и да се остваре контакти који ће, надамо се, водити даљој сарадњи и промоцији нашег културног и историјског наслеђа.

Иста изложба је заједно са предавањем претходно била приказана у Правно-пословној школи Београд где је такође наишла на добар пријем код ђака и професора.

За више информација погледајте: www.viktorlazic.co.rs

Ви сте овде: Почетак Актуелности Изложба „Тито, за и против“