Изложба ретких књига Јована Дучића

ducic3ducic2ducic1

Српско библиофилско друштво у сарадњи са својим домаћином, Библиотеком града Београда, организовало је у Позајмном одељењу библиотеке изложбу ретких издања књига Јована А. Дучића поводом 70 година од његове смрти у Герију (УСА).

ducic koriceКаталог припремљен за ту прилику, који је привукао пажњу својим квалитетом, написао је новинар и председник СБД, Срђан Стојанчев, а дизајн, припрему и прелом урадили су новосадски сарадници друштва, Светлана и Мирослав Зец. Издавач каталога је Српско библиофилско друштво.

У пет витрина изложена су прва издања Дучићевих књига као и прва издања његових сабраних дела.

Међу њима и изузетно ретко издање збирке "Песме" из 1911. године коју Дучић није "хтео да види" јер му се нису све песме допале(писане су за наградни конкурс Српске краљевске академије, награду од 960 динара у злату је иначе добио), па је издавач Светислав Цвијановић од њега добио налог да не дозволи дистрибуцију те збирке, као и такође ретко издање збирке "Лирика" коју песник није стигао да види, јер је објављена на дан његове смрти, 7. априла 1943. године. Са једним примерком те збирке Дучић је и сахрањен.

Поздравни говор одржала је Јасмина Нинков, директорка библиотеке, а изложбу је пригодним говором посвећеном Дучићу и његовом делу из библиофилског угла, отворио Иван Лазаревић, генерални секретар друштва.

Ви сте овде: Почетак Актуелности Изложба ретких књига Јована Дучића