Стогодишњица окончања балканских ратова

100-godina-balkanskih-ratova1Дана 21. фебруара у просторијама Хеленик фонда за културу у Београду, свечано је отворена изложба посвећена стогодишњици окончања балканских ратова, у којима су Србија и Грчка успешно реализовале своје националне циљеве, у заједничлој борби, а да при том, што треба посебно нагласити, нису имале никакав потписан споразум о тој заједничкој борби. Разлог таквог прећутног договора били су исти национални циљеви за које и није било потребно и формално договарање и потписивање било каквог уговора.

Позив за отварање ове изложбе Српско библиофилско друштво добило је на основу досадашње сарадње на пољу библиофилије, односно очувању књижних фондова грчке књижевности у Србији, као и сарадње са манастиром Хиландаром, па су председник друштва Срђан Стојанчев и генерални секретар Иван Лазаревић сматрали да треба да присутвују том друштвеном догађају.

Велики број фотографија, почевши од првог дана рата па до коначне победе, са пригодним тесктовима који су их објашњавали, омогућио је посетиоцима изложбе који су испунили салу на спрату Хеленик фонда, да доживе на аутентичан начин та ратна догађања.

100-godina-balkanskih-ratova2Посебан доживљај био је садржајан уводни говор др Душана Бајатовића, бившег амбасадора СР Југославије у Атини, који је симултано превођен на грчки, како би га сви посетиоци разумели, јер је изложби присуствовало и неколико вискоких грчких званичника укључујући и једног министра у влади Грчке.

Све у свему, врло информативан и емотиван доживљај, знак блискости два народа-српског и грчког!

Ви сте овде: Почетак Актуелности Стогодишњица окончања балканских ратова